Ziekte- en stervensbegeleiding

Tijdens mijn werk als verpleegkundige heb ik veel ervaring opgedaan in het begeleiden van mensen in hun ziek zijn en sterven. Als je net het slechte nieuws van de arts hebt gehoord dat je ongeneeslijk ziek bent, kan dit hard aankomen. De bodem verdwijnt onder je voeten, je voelt je verdoofd of wanhopig. En met dit gevoel zit je dan thuis...
Het is dan mooi als je je gevoelens kan delen met je naasten. Soms lukt dit echter niet, omdat je je gevoelens niet weet te verwoorden, omdat je naasten je niet écht begrijpen of aanvoelen, of simpelweg omdat je er alleen voor staat.
In zo'n geval kan je bij mij terecht. Je kan je verhaal bij me kwijt, en ik help je om weer rust in jezelf te vinden.

Als je weet dat je op korte termijn komt te overlijden, komt je leven in een andere fase. Er kan dan veel onrust zijn. Het leven loslaten is ook niet niks. Er kunnen allerlei vragen in je opkomen. Er zitten misschien nog dingen dwars die eigenlijk besproken moeten worden. Je moet afscheid nemen van alles en iedereen. Wat bekend en vertrouwd is komt nooit meer terug. Je gaat het onbekende tegemoet. Dit kan veel angst oproepen.

Door middel van craniosacraaltherapie en ontspanningsmassage zul je merken dat je van binnen weer rustiger wordt. Een behandeling kan in stilte, en als de behoefte er is om dingen te bespreken kan dit ook. Op deze manier kan je een begin maken om dingen een plekje te geven in je leven. En het kan je helpen om de rust te vinden om het leven los te laten als het zover is.
Tijdens een craniobehandeling leg ik zachtjes mijn handen neer op je lichaam, vaak voel ik dan eerst allerlei onrust. Ik luister daar als het ware naar met mijn handen, en als het gehoord is, komt er rust voor in de plaats. Vaak merk je ook dat je wat wegzakt in een zogenaamd stillpoint. Alles wordt dan even helemaal rustig en stil binnen in je.

Behandelingen vinden in principe plaats bij mij thuis in de praktijk. Maar als je niet (meer) in staat bent om bij me te komen, omdat je te ziek of bedlegerig bent, kan ik kijken of ik naar jou toe kan komen. Thuis, in een hospice of in een ziekenhuis.