Praktijk voor Cranio-sacraal therapie Prezent by Nature
De behandelingen

Cranio-Sacraaltherapie

Terwijl je ligt op een comfortabele behandeltafel, in een rustige omgeving, met loszittende kleding, maak ik langdurig zacht contact met mijn handen op verschillende plaatsen op je lichaam.
Je lichaam kan zo ontladen (spanningen lossen op zachte wijze op) en opladen. Dit voelt meestal aan als diepe ontspanning, een soort slaaptoestand of trance waarin de herstelprocessen plaatsvinden.
Ik werk vanuit meditatie: vanuit een diepe stilte luister ik naar wat je lichaam aangeeft.
Een behandeling vindt soms in stilte plaats, soms wordt er bij gepraat, afhankelijk van wat  op dat moment wenselijk is. 
Alhoewel het om een (transformerende) therapie gaat, voelt een behandeling als ontspanning en niet als werken. 
Na een behandeling is er de gelegenheid om even bij te komen.

Cranio-Sacraal TherapieCranio-Sacraal werk is een even fijngevoelige als eenvoudige manuele ontspanningstechniek om spanningen in het cranio-sacrale systeem vrij te maken.
Cranio-Sacraaltherapeuten doen dit door nauwgezet te voelen en te luisteren naar wat het lichaam nodig heeft. We werken met het zenuwstelsel, de vloeistoffen, de botten, vliezen, de fascia (bindweefsel) en met de energie van het lichaam. We creëeren hierin ruimte en balans, zodat het natuurlijke evenwicht zich kan herstellen. We worden hierin geholpen door het zelfgenezend vermogen van het lichaam, dat niets liever wil dan het herstellen van de oorspronkelijke natuur.
We gaan uit van het holistische principe dat lichaam, geest en ziel één geheel is en dat in het lichaam alles met elkaar verbonden is. Hierdoor kan het zijn dat we (eerst) op andere plaatsen in het lichaam werken, dan op de plek waar je aangeeft klachten te hebben. Door bijvoorbeeld bij het bekken te werken, kunnen spanningen in de nek oplossen. Ook dan het zijn dat we (ofwel in stilte, ofwel hardop)  ‘in gesprek gaan’ met je lichaam, om het haar eigen verhaal te laten vertellen. Ook dit geeft het lichaam zelf aan.
Het is je eigen zelfgenezend vermogen dat haar werk doet: Je lichaam geeft tijdens een behandeling precies aan wat nodig is voor verlichting of herstel, op haar eigen manier en tempo. Soms gaat dit heel snel en soms vraagt dit diepgaande en subtiele proces meer meer tijd en behandelingen en dus meer tijd en geduld van je.

Het is aan te raden om te beginnen met minimaal 3-6 behandelingen, om je lichaam te laten wennen. 

Klachten kunnen soms eerst verergeren voor ze (vaak ongemerkt) oplossen.

Een cranio-behandeling voor volwassenen duurt  ongeveer 1,5 uur, voor baby's en kinderen meestal 1/2 - 1 uur. 

Tijdens een behandeling komen afvalstoffen vrij, het is daarom aan te raden om na een behandeling extra water te drinken, zodat deze weggespoeld kunnen worden.

In mijn behandeling combineer ik indien gewenst Cranio-Sacraaltherapie met enige Integratieve Massage, meestal rug, nek, schouders, voeten. 

Integratieve Massage
Ook Integratieve Massage vind ik een prachtige manier om te ontspannen en om ‘thuis te komen in je lichaam’. Bij veel mensen bestaat de behoefte om naast het subtiele diepe ‘cranio-werk’ ook lekker gemasseerd te worden.
Daarom besteed ik hier meestal, afhankelijk van wat het lichaam aangeeft, eerst enige tijd aan, voor ik begin met de cranio-sacraaltherapie. Beide technieken vloeien op natuurlijke wijze in elkaar over. Integratieve Massage is een vloeiend geheel van drie massagevormen:
  • de intuïtieve massage (meestal met olie), waarbij grote strijkingen en diepere knedingen je spieren en huid ontspannen,
  • de dynamische massage, waardoor het lichaam of delen er van op ritmische wijze gerold, gewiegd, geschud en gestretched worden,
  • de polariteitsmassage waarin ik mijn handen op bepaalde plaatsen van je lichaam neerleg om de energie te laten stromen.
  • ‘holistic pulsing’, dit zijn subtiele pulserende golfbewegingen die door alle lichaamsvloeistoffen (ons lichaam bestaat voor 70% uit water) gaan. Hierdoor kunnen op zachte wijze blokkades oplossen, waardoor de energie in je lichaam weer vrijer kan stromen.                                          

Bewustwording / therapeutische sessie 
Tijdens een behandeling kunnen we indien gewenst samen belemmerende patronen, angsten of blokkades onderzoeken. Hierbij maak ik o.a. gebruik van
innerlijk kindwerk, familieopstellingen, dialoog/gestalt, gesprekken, SER (somatic emotional release), (primal somatic) traumatherapie en ontspannings-/ademhalings-/meditatie-oefeningen. (Zie ook 'uitgangspunt')

Cranio en bewustwording, hoe werkt het?
Ik vraag: wat is je thema, je vraag, waar zit je mee, waar loop je tegen aan?
Hoe komt dit, hoe kan dit anders?
We onderzoeken wat (onbewuste) patronen of overtuigingen zijn. We kijken of en hoe we deze kunnen ombuigen of transormeren m.b.v. gesprekken, ervaringsgerichte oefeningen en cranio.
Door te ontspannen tijdens een massage of  cranio-behandeling kan de in het lichaam opgeslagen informatie, zoals nog niet geuite emoties, herinneringen of inzichten vrijkomen. Voelbare energiecystes smelten bijvoorbeeld open, het cranio-ritme (de in- en uitademing van 'the breath of life') wordt ruimer. Soms gaat dit snel, soms zijn er eerst meerdere behandelingen nodig voor je systeem (lichaam en geest) zover is dat het de opgeslagen informatie prijsgeeft. Soms moet het systeem eerst nog wat 'smelten'. Het lichaam weet altijd precies wat het nodig heeft en wijst ons feilloos de weg.
Soms komen gevoelens naar boven die (nog) beangstigend zijn. Ik help je om in het hier en nu te blijven en manieren te ontdekken om op een gezonde manier met emoties of angst om te gaan. Door het te hanteren in plaats van weg te stoppen of er te veel in te blijven hangen.
We doen deze ontdekkingsreis samen. En je eigen zelfhelend vermogen staat aan het roer. Ik kijk met je mee en ondersteun of spiegel waar nodig.