Praktijk voor Cranio-sacraal therapie Prezent by Nature

Mijn uitgangspunt

Mensen leven tegenwoordig vaak vanuit hun ratio. Ze zijn vergeten hoe het is om vanuit hun hart, hun gevoel te leven. Zijn het contact met hun wezen, hun ziel (deels) kwijt.

Dit wordt gestimuleerd door de maatschappij: je moet kennis leren op school om in de maatschappij te kunnen functioneren. Het intellect wordt gestimuleerd, de intuïtie wordt vaak vergeten. Ook is er vaak gebrek aan emotionele en spirituele begeleiding in ons leven. Kleinere of grotere trauma’s kunnen je zodanig gekwetst hebben, dat je ‘besloot’ je essentie te verlaten. Het kan zijn dat je onbewust ‘ineenkrimpt’ en toch ‘gewoon’ verder gaat met je leven, zonder stil te staan bij wat het je lichamelijk of emotioneel doet. Of dat je, om jezelf te beschermen, hebt gekozen om te gaan leven vanuit het ‘veilige’ en minder kwetsbare intellect. Of vanuit een andere levenshouding waarmee je jezelf en anderen tekort doet. Dit gaat vaak een hele tijd goed, tot je fysiek, emotioneel, relationeel of spiritueel vastloopt. (Vermoeidheid, ziekte, depressie, onbevredigd en leeg voelen, allerlei lichamelijke klachten, enzovoort kunnen signalen hiervan zijn. Zie ook: ‘Voor wie’.) Het kan dan zinvol zijn om steun en begeleiding te zoeken, in een vorm die bij je past.

De combinatie van integratieve massage en cranio-sacraaltherapie die ik geef, kan een goede vorm voor je zijn:
Het doel van de behandelingen die ik geef is in de eerste plaats ontspanning van lichaam en geest; meer ruimte, rust, energie en balans in je hele systeem.

Aandacht voor je lichaam vind ik in dit helingsproces essentieel: Vanuit je hoofd naar je lijf. Je laten aanraken is een behoefte die gemakkelijk op de achtergrond raakt. Een massage kan een hernieuwde kennismaking met je lichaam zijn: gewoon lekker als ontspanning of als ondersteuning in een verwerkingsproces waar je in zit, al dan niet in samenhang met andere therapie. Vanuit veiligheid, liefde en respect kunnen bevroren plekken smelten, zodat alles in je weer vrij kan stromen. Zowel emotionele als fysieke klachten kunnen oplossen. Cranio-sacraaltherapie werkt op een dieper niveau in dit ontspanningsproces. Door contact te maken met je cranio-sacrale ritme, wat ook wel ‘the Breath of Life’ wordt genoemd kun je weer in contact komen met de bron, met je oorspronkelijke natuurlijke staat van zijn. Dit geeft je de gelegenheid om weer op te laden.De behandeling werkt door op zowel fysiek, mentaal als spiritueel niveau. 

Ook bewustwording over hoe je omgaat met jezelf en met je leven kan in dit helingsproces van essentieel belang zijn:

Hoe ga je om met jezelf?

Wat is jóuw waarheid?

Laat je je van alles opleggen door jezelf of anderen?

Hoe zit het met jouw behoeftes en grenzen?

Kun je bij jezelf onderscheid maken tussen wat je denkt, voelt, wilt, kunt?

Luister je naar je lichaam?

Hoe liefdevol ga je met jezelf (en anderen) om?

Ben je aan het leven of aan het overleven?

Waar verlaat je jezelf en wat is nodig om het contact met jezelf te herstellen, zodat je weer meer zelf het roer in handen hebt in je leven?

Hoe meer inzicht je in jezelf en het leven hebt, hoe bewuster je in je dagelijkse leven je keuzes kunt maken.
Tijdens  een behandeling kunnen we samen onderzoeken wat patronen zijn die je in je dagelijkse leven belemmeren om vrijuit te leven. Hierbij maak ik o.a. gebruik van innerlijk kindwerk, familieopstellingen, gestalt/dialoog, gesprekken, primal somatic traumatherapie, ademhalingstechnieken, lichaamswerk.
Hoe meer zicht je hebt op belemmerende patronen, hoe bewustere keuzes je in je leven kan maken. Hoe beter je je eigen gebruiksaanwijzing kent, hoe gemakkelijker het is om met jezelf en anderen samen te leven. Hoe bewuster je met je energie om kan gaan, hoe meer je uit je leven kan 'halen', dus hoe meer rust, vreugde, licht, (draag)kracht, liefde en vrede je zult ervaren. Niet meer afgesloten en alleen, maar in verbinding en all-een, En soms gaat het niet over het oplossen van de belemmering, maar over het accepteren ervan, wat op zich ook weer vrede en rust kan brengen... Ook meditatie kan hierin een wezenlijke bijdrage leveren. Indien gewenst kan ik je ook hierin op weg helpen.

Zie ook: behandelingen/sessies.